Skip to main content

Co dobrze jest wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Obecnie w Warszawie coraz popularniejsze stają się restauracje wietnamskie. Kuchnia wietnamska ma wielu zwolenników, mimo to, że jest nieco mniej powszechna niż kuchnia chińska czy japońska. Jakie wietnamskie dania warto zjeść w barach w Warszawie? Tekst został napisany dzięki uprzejmości baru orientalnego Orient Express z Warszawy

Kuchnia wietnamska – co dobrze jest o niej wiedzieć?

Najważniejszym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim geografia Wietnamu. Wietnam leży w niedalekiej odległości od linii brzegowej, a w dodatku jego niewielka odległość od rzek umożliwia dostęp do świeżych ryb oraz owoców morza. Bazę do dań wietnamskich stanowi ryż, a także warzywa i owoce. Wyjątkowo popularna jest mięso wołowe, czarny pieprz i ostra papryczka, które można znaleźć w większości potraw. W daniach nie brakuje też makaronu i jajek. Kuchnia z Wietnamu uchodzi za jedną z najlepszych diet azjatyckich – wysoko wypada pod tym względem też w rankingu wszystkich diet. Dania kuchni wietnamskiej spożywa się przy użyciu pałeczek.

Jakie smaki można znaleźć w daniach wietnamskich?

W daniach wietnamskich mocno przeplatają się dwa główne smaki – słodki i słony. Ten pierwszy wywodzi się od słodkiego mleka kokosowego, a drugi uzyskiwany jest przez dodanie sosu sojowego. Wiele dań wietnamskich jest wyjątkowo prosta. Zwykle spożywane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z wyrazistego wywaru. W potrawach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Dania są bardzo różnorodne i stanowią istną ucztę dla podniebienia. 

Jakie są najpopularniejsze wietnamskie dania?

Do najpopularniejszych dań wietnamskich trzeba zaliczyć zupę Pho. Jej podstawą jest mięsny bulion, a także makaron i dodatki. Zupa korzystnie wpływa na zdrowie i charakteryzuje się dobrym smakiem. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, czyli makaron ryżowy z kiełkami, mięsem wołowym i pełnym aromatu wywarem. W restauracji można zjeść również wyśmienite sajgonki – roladki z nadzieniem mięsno-warzywnym w papierze ryżowym smażone na głębokim oleju. Popularna jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby wzbogacone o przyprawy oraz koper. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki z warzywami i mięsem.