Pakowanie posiłków na wynos – w co i jak pakować posiłki?

Usługi związane z cateringiem i jedzeniem na dowóz znacznie się rozwijają w ostatnim czasie. Sporo firm i osób prywatnych ceni sobie luz jakim jest przygotowany przez kogoś posiłek. Jest to nie tylko kwestia oszczędności czasu, ale {też|także|również wygody.

Restauratorzy robią co są w stanie zrobić by ich goście byli szczęśliwi. Jedzenie z dowozem jest jednym z czynników współzawodnictwa firm o gości. Firmy organizują promocje i starają się zachęcić ludzi do zamówień wszelkimi możliwymi sposobami. Ważna jest dbałość o szczegóły – na przykład o torebki, w które pakowana jest żywność przeznaczona do wywozu.

Co do czego? O cateringu słów kilka

Pakując jedzenie do różnych pojemników trzeba uwzględniać kilka ważnych czynników. Przestrzeganie ich pozwoli utrzymać obecnych klientów oraz pomoże ściągnąć nowych. Dbając o to, by jedzenie trafiało do zamawiających w jak najświeższej formie, firma tworzy długoletnie relacje z konsumentami.

Po pierwsze jedzenie powinno mieć odpowiednią temperaturę.

Po zakończeniu procesu gotowania, dania w całkiem szybkim tempie wychładzają się. Dodatkowe minuty zabiera transport. Toteż jednym z zadań producentów i dostawców jest zadbać by utrzymać ciepło. Opakowania są instrumentem, które w tym pomaga. Wyściela się je folią aluminiową, która jest skutecznym przewodnikiem ciepła. Opakowania styropianowe, w których przewozi się dania obiadowe bądź zupy dobrze się tu odnajdują.

Styropian ze względu na swoje cieplne właściwości zdaje się być porządanym rozwiązaniem. Kolejną sprawą jest czas transportu – pudełka nie utrzymują temperatury na wieki. Mimo tego, że dostawcy używają trzymających temperaturę toreb, jeśli dowóz jest zbyt powolnyzamówione jedzenie może być zimne.

Kolejną znaczącą sprawą jest sposób pakowania. Pojemnik na pożywienie powinno być optymalne – ani zbyt duże, ani zbyt małe.

Powinno być dopasowane do rozmiarów gotowanych porcji. W zbyt dużym opakowaniu posiłek może się rozpaść, lub utracić swoją konsystencję pod wpływem wstrząsów. Do zbyt małego pojemnika jedzenie po prostu się nie zmieści. Dlatego restauratorzy we współpracy z twórcami opakowań, często dostosowują zamawiane pudełka indywidualnie do każdej z pozycji w menu. Opakowania styropianowe mogą być przez producentó dowolnie modyfikowane, tak aby uzyskały zamierzony kształt.

Współpraca producentów opakowań z sektorem gastro opiera się na szukaniu(a) najlepszych rozwiązań. Mowa tu zarówno o funkcjonalności pojemników, jak i ich wytrzymałości oraz szczelności.

W trakcie dowozu zamówienia do odbiorcy opakowania z jedzeniem poddawane są różnym wstrząsom. Jest to rezultat różnego typu wertepów na drogach, jak też progów zwalniających. Żeby dostarczyć wszystko w dobrym stanie, opakowania muszą charakteryzować się wytrzymałością. Cechy te prezentują przykładowo opakowania styropianowe. Dzięki {grubej(ym)|obszernej(ym) budowie można mieć pewność, że zamówienie dotrze do klienta w pożądanej formie.

Co pakujemy do pojemników?

A jakiego typu jedzenie można zamawiać i pakować na potrzeby cateringu? Generalnie wszystkie. Nie ma znaczenia czy to dania w formie płynnej, obiady czy desery. Producenci opakowań starają się dostarczać rozwiązania na każdą okazję.

Opakowania styropianowe sprawadzają się szczególnie kiedy trzeba dostarczyć większe ilości jedzenia. Można je wysztaplować zwiększając przy tym ilośc przestrzeni w samochodzie.
Częstym wyborem są także opakowania papierowe. Są one lżejsze i przede wszystkim bardziej ekologiczne. Są również tańsze i łatwiejsze w ostatecznej utylizacji. Jednak ich stabilność czy wytrzymałość na różne turbulencje bywa zmienna.

Tak czy inaczej, rodzaj opakowań powinno dobierać się do charakteru serwowanych potraw.