Pierogi – co warto wiedzieć o tym daniu?

Pierogi w naszym kraju są niezmiernie lubianym posiłkiem. Wiele z Was na pewno myśli, że to polskie tradycyjne danie i nigdzie indziej na świecie go nie zjemy. W tym przypadku mylicie się dlatego, że to jedzenie znajdziemy w wielu innych państwach, ale za każdym razem będzie w trochę innej formie. Czym odróżniają się nasze pierogi od gruzińskich chinkali lub włoskich ravioli?

Artkuł został napisany dzięki uprzejmości firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce znajdujemy pierogi z farszem na słodko i na słono. Często spotykane są pierogi z kapustą i grzybami, ruskie ale też słodkie z truskawkami czy jagodami. Te słone najczęściej jemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami, te na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem lub zwyczajnie posypane cukrem. Polskie pierogi przeważnie gotujemy we wrzątku, ale zdarzają się także takie smażone lub pieczone. Robienie pierogów w domu jest często bardzo czasochłonną robotą więc wszędzie tam, gdzie konieczne jest zrobienie ich w dużych ilościach, przydatne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

W Indiach spotkać możemy trójkątne pierogi, które nazywają się samos. Będą one smażone na głębokim tłuszczu i kupimy je w Azji i niektórych rejonach Afryki, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.

Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego pochodzą pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i zazwyczaj serwowana jest jako dopełnienie do zup. Tradycyjnie farsz przyrządza się z mielonej wieprzowiny, krewetek albo ostryg, z dodatkiem oleju sezamowego oraz sosu sojowego.

We włoskiej kuchni zobaczymy kilka niejednakowych pierogów. Zaczynając od kwadratowych ravioli, które nadziewane są warzywami, serem a czasem i mięsem, przez tortellini, które w przeważnie są z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które znajdziemy w Piemoncie i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.

Ostatnio niesamowicie popularne są potrawy gruzińskie, a wraz z nimi pierożki chinkali. Są to duże kołduny, które są wypełnione zupą. Na początku należy wypić ją ze środka, a potem skonsumować resztę pieroga.

Pierogi skosztujemy też w Hiszpanii i noszą one nazwę empanada. Są one smażone, a farsz jest przeważnie mięsny albo warzywny. Ciasto tych pierogów jest inne w zależności od regionu.

Blisko wschodniej granicy Polski zobaczymy także białoruską oraz litewską wersję tej potrawy czyli kołduny.

Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?

Standardowymi składnikami na ciasto do pierogów będzie mąka z ciepłą wodą. Niektórzy dają do niego także jajko, a inne osoby mówią, że powoduje to, że ciasto staje się mało elastyczne, i omijają ten produkt. Ciasto na pierogi musi być niesamowicie dobrze wyrobione, sprawi to, że zrobi się elastyczne i nie będzie się rozpadało ani w trakcie lepienia, ani podczas gotowania.

Wyrobione ciasto trzeba rozwałkować, następnie wycinać z niego owale, do których trzeba nałożyć nadzienie i złożyć na pół i zlepić. Ważne jest żeby dokładnie skleić ciasto, aby przypadkiem pieróg nie rozkleił się podczas gotowania. Zarówno wałkowanie jak i lepienie można wykonywać ręcznie, ale można także wykorzystać do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można używać w mieszkaniu, te większe gastronomiczne maszyny do pierogów przeważnie spotyka się w pierogarniach lub pozostałych miejscach, które robią bardzo duże ilości pierogów.

Możesz również polubić